De stad is van ons allemaal

KEIBLACK volgt ontwikkelingen op plekken die Eindhoven kleur en energie geven. Intussen in het Stroomhuis…

DE MEISJES KUNNEN ALLES

Eindhoven, 22 mei 2020

Kiki, Nienke en Amber

Alle ruimte voor de auto. Tot anderhalve bolide per bewoner zelfs. Dus wordt nu ook de vierde verdieping van het Veemgebouw een parkeergarage. Ontwerpers Kiki van Caspel en Nienke Helder moesten er eind vorig jaar hun atelier op Strijp-S voor verlaten. (Met zoveel nieuwe bewoner zien wij een gat in de markt voor buurvrouw Amber, maar dat terzijde). Zo gingen ze terug naar de plek waar het tijdens ‘de academie’ allemaal begon: het Stroomhuis.

Kloddertje roze

Daar waar alles wat niet kon, toch kon. Daar waar het lekker borrelde en bruiste. Waar zo vaak iets te beleven viel, en altijd iemand was om tegenaan te praten. In de verleden tijd, inderdaad, want geef toe: Eindje 1 was zo onderhand wel toe aan een grote beurt. Een kloddertje roze hier, een paar liter beton daar. En vooral: de boel rigoureus opruimen. Zo’n metamorfose vertrouwden de mannen van het eerste uur
(André en Tresh) de ontwerpers wel toe. De meisjes kunnen alles.

Op z’n Stroomhuis

Zo gezegd, zo gedaan: Kiki en Nienke stroopten de mouwen op en zijn gewoon begonnen. Met een verbouwing volgens plan op z’n Stroomhuis. Dat wil zeggen: met vereende krachten, behoud van wat er is en mag blijven, en waar mogelijk met gerecyclede spullen. Inmiddels is er beton gestort, zijn er wanden geïsoleerd en verrijst uit het puin een podium met tribune. Ook in aanbouw: een nieuwe zeefdrukkerij, een keramiekatelier, en een hout- en metaalwerkplaats. Zo zie je maar, samen kun je veel bereiken.

Lalala, geld

Goede plannen genoeg. Voor gedeelde werkplaatsen en workshops, livemuziek en feestjes. Daarvoor is ook geld nodig. Voorlopig doen ze veel met weinig. Maar nu moet op korte termijn worden geïnvesteerd in de keuken. Het is de bedoeling dat er straks er ook kan worden gegeten. De eerste gesprekken over pop-ups zijn al begonnen.

Help het Stroomhuis vooruit. Steek die handen uit, doneer bouwmaterialen — of gewoon geld. Wil je iets voor ze betekenen? Laat het Keiblack weten: stuur een mail!

Volgende keer meer. Tot die tijd kun je de ontwikkelingen ook volgen via Stroomhuis.